Energietoeslag

De energietoeslag van 800 euro: misschien heeft u er ook wel recht op!

Zoals u vast heeft gemerkt moet iedereen meer betalen voor gas en elektriciteit. Steeds meer mensen hebben moeite om hun energierekening te betalen. De overheid wil deze mensen graag helpen. Daarom krijgt iedereen die er recht op heeft €800,00. Dit heet de energietoeslag. In dit bericht vertellen we u erover, want misschien heeft u er ook wel recht op.

Wat is de energietoeslag?
De energietoeslag is een bedrag van €800,00. Dat geld is bedoeld om u te helpen met het betalen van de rekeningen voor gas en elektriciteit.

Voor wie is de energietoeslag bedoeld?
U heeft recht op de energietoeslag als uw inkomen rond het sociaal minimum is. Het maakt daarbij niet uit of u dat geld krijgt omdat u een uitkering heeft of omdat het salaris is van uw werk.

Het sociaal minimum
Het sociaal minimum is het bedrag dat mensen nodig hebben om te leven. Mensen die huurtoeslag of zorgtoeslag krijgen, hebben vaak een inkomen dat op of net boven het sociaal minimum is. Het maakt daarbij niet uit of uw inkomen hebt vanuit een uitkering of vanuit werk. Dat sociaal minimum is niet voor iedereen hetzelfde. De hoogte hangt af van de leeftijd en van de leefsituatie. Zo is het sociaal minimum voor mensen die alleen wonen anders dan voor mensen die getrouwd zijn.

In de onderstaande tabel ziet u wanneer u recht heeft op de energietoeslag. Is uw inkomen lager dan het bedrag dat bij uw situatie staat aangegeven? Dan kunt de toeslag aanvragen.

21 jaar tot AOW-leeftijd – alleenstaand €1.310,05
21 jaar tot AOW-leeftijd – samenwonend/gehuwd €1.871,50
AOW-leeftijd en ouder – alleenstaand €1.455,67
AOW-leeftijd en ouder – samenwonend/gehuwd €1.971,05

 

Hoe komt de doelgroep aan die €800,00
Als u één van de uitkeringen krijgt uit onderstaand overzicht, dan hoeft u niets te doen. U krijgt het geld dan automatisch op uw bankrekening.

Uitkeringen waarbij de energietoeslag automatisch wordt geregeld:

  1. Bijstand
  2. IOAW
  3. IOAZ
  4. Bbz

Heeft u deze uitkeringen niet, maar verdient u niet meer dan 120 of 130 procent van het sociaal minimum? Dan moet u de energietoeslag zelf aanvragen. Daarvoor kunt u terecht bij de gemeente Krimpenerwaard. Weet u niet zeker of u recht heeft op de €800,00? Vraag de energietoeslag dan altijd aan. U hoort dan vanzelf of u er wel of geen recht op heeft.

Hoe komt het geld op mijn bankrekening?
Als u recht heeft op de energietoeslag, dan ontvangt u een bedrag van €800,00. De gemeente Krimpenerwaard maakt het geld in één keer over op uw bankrekening.

De energietoeslag heeft geen invloed op andere toeslagen of op een uitkering
Krijgt u ook een zorgtoeslag, een huurtoeslag of kinderopvangtoeslag? Of heeft u een uitkering? Dan hoef je niet bang te zijn dat de energietoeslag daar invloed op heeft. De zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag of je uitkering blijven precies hetzelfde. U krijgt de energietoeslag er gewoon bij.

Tot slot
Wilt u meer weten over de energietoeslag? Ga dan naar de website van de Rijksoverheid of de gemeente Krimpenerwaard: https://www.krimpenerwaard.nl/energietoeslag-aanvragen.

Terug naar overzicht